wtorek, 25 lipca 2017

Zapiekanka z karmazyna

Składniki:
-1 kg filetów karmazyna
-1/2 kg papryki mieszanej: żółtej, czerwonej i zielonej
-1/2 pomidorów
-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
-1 łyżka mąki             
-1 łyżka oleju lub masła
-1 szklanka śmietany
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-sok z połowy cytryny
-sól, pieprz
-natka pietruszki
Z filetów usuwamy skórę i kroimy w kostkę jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę. Pokroić w plastry.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Układać warstwami: pomidory, paprykę, ryż oraz rybę wcześniej oprószoną mąką i papryką. Na rybę wyłożyć znowu ryż, paprykę oraz pomidory. Zalać wszystko śmietaną posoloną i popieprzoną do smaku. Zapiekać 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotową zapiekankę posypać zieloną pietruszką. Podawać z mieszanką sałat polaną sosem winegret.