-1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
-1 czerstwa kajzerka
-1 jajko
-sól, pieprz do smaku
-50 ml zimnej wody
Na sos:
-duża marchewka, spory kawałek bulwy selera, zielona część pora
-śmietana lub jogurt
-łyżka mąki
-sól, pieprz
-olej do podsmażania
Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką, pulchną masę. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie oczyszczone warzywa
( marchewkę i seler ) zetrzeć na tarce o grubych, por przekroić wzdłuż, a potem w poprzek w drobne paski. Rozgrzać w głębokiej patelni łyżkę oleju, wrzucić warzywa i podlać wodą tak, aby ich całkowicie nie przykryć. Kiedy się zagotują układać uformowane z przygotowanego mięsa klopsiki. Przykryć pokrywkę i dusić na niewielkim ogniu około 30 minut. Mąkę rozprowadzić niewielką ilością mąki, dodać 100 ml śmietany lub jogurtu, dokładnie wymieszać. Wlać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa z warzywami, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać i zagotować. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sezonową surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz