Składniki:
-6 porcji mięsa z udek
-pół opakowania mrożonej brukselki
-pół opakowania mrożonej marchewki mini
-biała część dużego pora
-olej do podsmażania
-szczypta kardamonu, kurkumy, curry
-sól, pieprz do smaku
-kilka kropel cytryny
-łyżka masła
-pół szklanki kaszy jaglanej
-szklanka gorącej wody
-garść posiekanej natki pietruszki
Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W tym samym czasie kroimy por na grubsze krążki i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do duszących się warzyw. Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy wg uznania, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Do ugotowanej kaszy wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Mięso wraz z warzywami wykładamy wraz z kasza na talerz. Takie danie nie wymaga dodatków. Ja jednak lubię zieleninę i dodałam jeszcze mieszankę sałat z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz