Mocno chrzanowa sałatka na bazie ziemniaków i jajek. Chrupkości dodaje jej jabłko i cebula, a głębi smaku nadaje ostry chrzan. Dodatek śmietany łagodzi tę ostrość i sprawia, że sałatka nabiera kremowej konsystencji. Na Wielkanocny stół idealna, polecam :)
Składniki:
-6 jajek
-łyżka świeżo startego chrzanu
-sok z całej cytryny
-szklanka kwaśnej śmietany
-2 kwaskowe jabłka
-cebula czerwona
-2 ziemniaki ugotowane w łupinach
-sól, cukier
-świeżo zmielony biały pieprz
Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny.
Jajka, ziemniaki bez łupinek oraz jabłka kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem.
Pod przykryciem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Przed podaniem przybieramy koperkiem lub rzeżuchą. plasterkami jabłka, wiórkami cebuli i połówkami jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz