Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej lub rosołowej ( takiej z tłuszczykiem )
warzywa do wywaru:
-1 marchewka
-1 pietruszka
-kawałek selera
-połowa pora
-1 cebula
-4 ziela anielskie
-4 liście laurowe
na sos:
-pojemnik śmietany 18% ( 400 g)
-chrzan świeży lub ze słoiczka
-sól
Wołowinę kroimy w grubsze plastry, oczywiście zawsze w poprzek włókien. W głębokim garnku zalewamy zimną wodą, ale tak, żeby tylko przykryła mięso. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości wraz z liściem i zielem angielskim. Przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 3 godziny. Dlatego zalecam taką wołowinę przygotować sobie dzień wcześniej. Jeżeli mamy już mięciutkie mięso, odstawiamy z ognia, wyciągamy warzywa, dodajemy zahartowaną wywarem śmietanę. Doprawiamy chrzanem w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Ja lubię jak sos jest mocno chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się również smakowo kiszony ogórek lub dowolna surówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz