niedziela, 26 marca 2017

Buraczki na ciepło


Składniki:                             


-dwa średnie buraczki
-1 cebula
-1 jabłko
-1 łyżka śmietany
-1 łyżka masła
-1 łyżka cukru
-2 łyżki octu jabłkowego
-szczypta soli

Buraczki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeszcze lepiej jeżeli będą ugotowane dzień wcześniej.
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy lekko na maśle, dodajemy starte buraczki i również starte na tarce jabłko. Podlewamy odrobiną wody tak, aby się nie przypalały podczas duszenia. Dodajemy cukier, sól, ocet jabłkowy. Dusimy wszystko 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Buraczki są najlepsze jak przed podaniem postoją sobie pół godzinki. Podajemy na ciepło.