-1 kg ryby ( dorsz, karp, tołpyga lub szczupak )
-30 dag włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka, por
-duża cebula
-6 pomidorów
-2 łyżki tartego sera
-3 łyki masła lub oleju
-2 łyżki tartej bułki
-sól, pieprz
Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, wyjąć ości, posolić. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dodać tłuszczu i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku.
Przygotowane filety ułożyć na żaroodpornym półmisku
wyłożonym folią aluminiową
lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz