Szukaj na tym blogu

piątek, 10 lutego 2017

Aromatyczne śledzie w oleju



To podstawowy przepis na solone śledzie. Mogą stanowić bazę do śledzi w śmietanie, po żydowsku czy tatara śledziowego. Ale równie dobrze smakują w towarzystwie tylko dobrej kromki chleba. Pięknie pachną przyprawami, a sok z cytryny nadaje im lekkiej   kwasowości.
W jaki sposób je podacie to już Wasza fantazja kulinarna :)
 
 

 






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Składniki:

-4 solone śledzie 
-2 cebule 

-2 ząbki czosnku                         

-pół szklanki oleju lub oliwy
-sok z jednej cytryny
-2 listki laurowe
-po kilka ziaren pieprzu i jałowca
-łyżeczka majeranku 
-pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-płaska łyżeczka cukru

Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. 
Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru,  wymieszać.
W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw.
Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki.
W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania 
składników. 
Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce na 2-3 dni. Podawać wyłożone na półmisek z dowolnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują podane tylko z pieczywem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz