„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. – George Bernard Shaw
Szukaj na tym blogu
wtorek, 10 stycznia 2017
Sos pomidorowy
Składniki:
-1/2 l gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np.
domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem
-1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup
lub łyżeczka cukru
-1 cebula
-1 marchewka
-1 pietruszka
-5 dag masła
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz do smaku
-mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, usuwamy ziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz