Bardzo delikatne w smaku kotleciki. Możemy je jeść solo, w połączeniu z sosami lub dowolnie przyrządzonym mięsem.
Składniki:
-1/2 szklanki kaszy gryczanej
-100 g twarogu
- jajko
-dowolna zielenina (koperek, szczypiorek, natka pietruszki )
-bułka do obtaczania
-olej do smażenia
-sól, pieprz
Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na sypko. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Ja miele dwa razy, ale nie jest to konieczne. Dodajemy jajko, sól i pieprz oraz zieleninę, W moim przypadku był to koperek. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy zgrabne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z dowolnym sosem, np. sosem grzybowym sos grzybowy lub pomidorowym sos pomidorowy
Znakomicie smakują również w połączeniu z duszoną rybą lub dowolnym gulaszem albo po prostu z ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz