wtorek, 10 stycznia 2017

Sos grzybowy

Cudowny, aksamitny sos o wyrazistej barwie i smaku. Można polewać nim kopytka, gryczaną kaszę lub pieczone mięso. 



Składniki:
-200 g  suszonych grzybów 
-jedna cebula
-łyżka masła 
-łyżka mąki kartoflanej
-sól, pieprz
Grzyby dokładnie płuczemy i  zalewamy 3 szklankami wody. Moczymy co najmniej przez godzinę. Odcedzamy grzyby na sicie. Wywar cedzimy przez gazę lub lnianą ściereczkę. W głębokim rondlu podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy grzyby wraz z wywarem. Gotujemy do miękkości około godziny, na wolnym ogniu. Następnie zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy większość wywaru i grzyby wraz z cebula miksujemy blenderem. Nie musi to być dokładnie zmiksowane. Ja lubię jak w sosie pływają małe kawałki grzybów. Wlewamy z powrotem resztę wywaru i dokładnie mieszamy. Mąkę kartoflaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i podprawiamy sos doprowadzając do zagotowania. Pamiętajmy, aby sos cały czas mieszać. Kiedy już się zagotuje, doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.