wtorek, 10 stycznia 2017

Sos pomidorowy



Składniki:
-1/2 l gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np.
domowy przecier  ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem
-1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup
  lub łyżeczka cukru
-1 cebula
-1 marchewka
-1 pietruszka
-5 dag masła
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz do smaku
-mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, usuwamy ziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku.  Podajemy do mięs, makaronu lub pizzy.