Bardzo lubię mięso z udek kurczaka. Całe szczęście, że w sklepach można kupić już takie oddzielone od kości. Przyznam się, że samo oddzielanie mięsa jest pracochłonne i trzeba bardzo uważać, aby go nie poprzecinać nożem. Takie mięso możemy podawać w postaci roladek, z sosami, jak również pieczone w ziołach. Ja dzisiaj proponuję w postaci roladek duszonych z porami i jabłkiem.
Składniki:
-4 porcje mięsa z udek bez kości
-4 plastry wędzonego boczku
-2 duże pory ( biała część )
-1 jabłko
-200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-4 łyżeczki musztardy francuskiej
-5 dag masła
- opcjonalnie łyżeczka mąki kartoflanej
-łyżeczka cukru
-pieprz i sól do smaku
Mięso z udek dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem. Każdy kawałek posmarować musztardą i ułożyć plaster boczku. Zwinąć w roladkę i obwiązać ściśle sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Umyte pory przekroić wzdłuż i niezbyt drobno pokroić. Rozgrzać na głębokiej patelni lub w rondlu masło, dodać pory oraz starte na tarce jabłko, dusić 5 minut pod przykryciem. Na patelni podsmażyć krótko roladki z każdej strony. Następnie włożyć do rondla z porami i jabłkiem, podlać niewielką ilością (1/4 szklanki ) gorącej wody i dusić razem 20 minut, również pod przykryciem. Następnie śmietanę lub jogurt spienić trzepaczką razem z mąką i zalać mięso z porami. Doprowadzić do zagotowania, mieszając delikatnie. Jeżeli jednak uważamy, że przed zalaniem śmietaną sos jest wystarczająco gęsty, można pominąć dodawanie mąki. Solimy i pieprzymy do smaku. Roladki z porami wykładamy na półmisek i polewamy pozostałym sosem. Najlepiej smakują podane z frytkami i surówką np. z marchewki i jabłka
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz