-3 jajka
-łyżeczka masła
-1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Jaja wybić do miseczki i rozmącić dokładnie trzepaczka z wodą i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażyć powoli. Omlet podważać od boków szeroką łopatką i delikatnie przechylać patelnię tak, aby na dno patelni spływała nie ścięta masa z wierzchu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie rumiany, a powierzchnia o konsystencji galaretowatej, jest gotów. Ja jeszcze na patelni układam na połowie omletu składniki nadzienia , przykrywam drugą połową i za pomocą bardzo szerokiej łopatki wyciągam na talerz.Technik składania omletu jest dużo i każdy musi wypracować sobie ją sam.
Moje dodatki:
Kilka plasterków dowolnej szynki kroimy w drobne paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany szczypiorek. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
Wykładamy na połowę omletu. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz