Delikatna zupa ze świeżym szpinakiem i ziemniakami. Słodkość tej zupy złamałam jogurtem naturalnym i odrobiną chrzanu ze słoiczka dodanego już na talerzu.
Składniki:
-6 ziemniaków
-1/2 kg świeżego szpinaku
-pół papryki czerwonej
-dwie cebule
-dwa ząbki czosnku
-dwa liście laurowe
-dwa ziela angielskie
-10 dag masła
-duży jogurt naturalny
-pieprz, sól, chrzan do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i
gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni
podsmażamy na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę i czosnek posiekany w
cienkie plasterki. Dodajemy całe liście szpinaku i krótko razem dusimy. Do
ugotowanych ziemniaków dodajemy podduszony
z cebulą szpinak. Zupę jeszcze chwile gotujemy na wolnym ogniu.
W tym czasie kroimy paprykę w krótkie, cienkie paski i
krótko podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając. Podsmażoną paprykę dodajemy
do zupy. Ściągamy garnek z zupą z ognia i dodajemy powoli wcześniej rozmieszany jogurt z solą i
pieprzem.
Wlewamy zupę na talerz, jako dodatek używamy chrzanu ze
słoiczka. Zupa jest wtedy bardziej wyrazista w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz