Bakłażan. Bardzo ładnie prezentujące się warzywo.
Wykorzystywane w różny sposób. Można z niego robić pasty, sosy, zapiekać czy
też grillować . Jedno jest pewne bakłażany nie mogą być jedzone
na surowo ze względu na zawartość solaniny, która jest związkiem silnie
toksycznym. Dopiero po obróbce termicznej przestaje być szkodliwa. Bakłażan
posiada twardą skórkę, którą możemy się pozbyć
piekąc go nad ogniem lub w piekarniku. Ze względu na nieco mdły smak do
potraw z bakłażanem powinno używać się dużo aromatycznych i intensywnych w
smaku przypraw.
Bakłażan ( zwany również oberżyną ) posiada w smaku lekką
goryczkę, którą można usunąć poprzez
wcześniejsze nasolenie warzywa w celu puszczenia soku, który przed
przygotowaniem potrawy usuwamy.
Ja
zrobiłam łódeczki z bakłażana nadziewane grillowanym kurczakiem, plastrami
pomidora oraz serem mozzarella.
Składniki:
-dwa średnie
bakłażany
-dwie piersi z kurczaka
-dwa pomidory
-dwie kulki mozzarelli
-przyprawa curry
-oregano
-sól, pieprz
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy dosyć głęboko miąższ. Od spodu odkrawamy cienki pasek skórki tak, aby łódeczki podczas pieczenia się nie przewracały. Obsmażamy krótko łódeczki na patelni, posypujemy na spód oregano, lekko solimy, pieprzymy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 20 minut. Piersi kroimy najpierw wzdłuż na cienkie plastry, potem w zgrabne małe kawałki. Posypujemy obficie curry i grillujemy na patelni do zrumienienia. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Wyciągamy podpieczone łódeczki bakłażana i układamy po kolei pod skosem: plaster kurczaka, plaster pomidora, plaster mozzarelli i powtarzamy czynność aż do wyczerpania miejsca w łódeczce. Posypujemy oregano i wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.
Tak zapiekanego bakłażana możemy podawać z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami lub po prostu jako samodzielne danie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz