Szukaj na tym blogu

piątek, 8 kwietnia 2016

Zielona zupa

          
Składniki:
-4 podudzia z kurczaka 
-spora marchewka
-kawałek bulwy selera
-duża cebula
-4 ziemniaki
-po dwa liście laurowe i ziele angielskie 
-pęczek szczypiorku
-pęczek zielonych baczków czosnku
-1 łyżka mąki
-2 łyżki mleka
-1 kubek śmietany kwaśnej
-sól,pieprz
-ugotowane na twardo jajka
-chrzan do smaku


Podudzia, marchewkę, selera, cebule oraz pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy z wywaru, oprócz ziemniaków, mięso i warzywa. Cebulę odrzucamy, a resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso oddzielamy od kości drobno kroimy i wszystko wrzucamy do wywaru. Siekamy szczypiorek i zielony czosnek dodajemy do zupy. Mąkę rozprowadzamy odrobiną mleka, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy . Podprawiamy zupę powoli wlewając śmietanę z mąką. Mieszamy zupę do zagotowania.  Jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby zneutralizować smak mąki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy zupę na talerz 
dodajemy ok. pół łyżeczki chrzanu  i jedno jajko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz