-4 podudzia z kurczaka
-spora marchewka
-kawałek bulwy selera
-duża cebula
-4 ziemniaki
-po dwa liście laurowe i ziele angielskie
-pęczek szczypiorku
-pęczek zielonych baczków czosnku
-1 łyżka mąki
-2 łyżki mleka
-1 kubek śmietany kwaśnej
-sól,pieprz
-ugotowane na twardo jajka
-chrzan do smaku
Podudzia, marchewkę, selera, cebule oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy z wywaru, oprócz
ziemniaków, mięso i warzywa. Cebulę odrzucamy, a resztę warzyw kroimy w kostkę.
Mięso oddzielamy od kości drobno kroimy i wszystko wrzucamy do wywaru. Siekamy
szczypiorek i zielony czosnek dodajemy do zupy. Mąkę rozprowadzamy odrobiną
mleka, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy . Podprawiamy zupę powoli wlewając
śmietanę z mąką. Mieszamy zupę do zagotowania.
Jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby zneutralizować smak mąki.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy zupę na talerz
dodajemy ok. pół łyżeczki chrzanu i
jedno jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz