Składniki:
-½ kg kurczaka
-marchewka
-dwie pietruszki
-pół dużego selera
-zielona część pora
-duża cebula
-dwa liście laurowe
-dwa ziarna ziela angielskie
-ząbek czosnku
Na pulpety:
-łyżka masła
-jajko
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-15 dag startego żółtego sera
-koperek lub natka pietruszki
Z mięsa usunąć skórę. Dodać warzywa w całości. Zalać zimną
wodą, tak żeby tylko przykryć wszystkie składniki. Dodać przyprawy oprócz
pieprzu i soli. Gotować na wolnym ogniu
przez godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na noc.
Następnie wyciągamy mięso z wywaru, a warzywa odrzucamy. Mięso oddzielamy od
kości, mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, dwie łyżki mąki,
łyżkę miękkiego masła, pieprz, sól, posiekany koperek.
Masę dokładnie wyrabiamy. Robimy malutkie kuleczki rzucamy
na gotującą wodę i wyciągamy zaraz po
wypłynięciu. Doprawiamy wywar z mięsa i warzyw solą i pieprzem. Podgrzewamy do
wrzenia nie zagotowujemy. Mięsne kulki wykładamy na talerz zalewamy gorącym
wywarem, posypujemy koperkiem lub pietruszką i żółtym serem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz