Składniki:
-½ kg wątróbki drobiowej
-2 jabłka
-3/4 szklanki śmietany 18%
-2 łyżki musztardy delikatesowej
-olej
-estragon
-pieprz
-sól
Wątróbkę przekroić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić
na oleju ułożyć na niej wątróbkę, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10 min po
czym zdjąć pokrywkę i podsmażać do odparowania powstałego wywaru. Posolić,
popieprzyć do smaku.
W czasie kiedy wątróbka się dusi umyć jabłka i nie obierając
pokroić na talarki, usunąć gniazda nasienne. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu
stron na złocisty kolor.
Sos pieczeniowy rozprowadzić w 150 ml zimnej wody dodać
śmietanę z musztardą i wszystko razem zagotować ciągle mieszając. Wątróbkę
wyłożyć na jabłka polać sosem i posypać estragonem.
Podawać z ogórkiem konserwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz