Kruchy, rozpływający się w ustach schab. Swoją kruchość zawdzięcza
marynacie z mleka i cebuli. Taka marynata może być bazą do różnych dań ze
schabu, np. tradycyjny schabowy jest o niebo lepszy po takiej mlekowej kąpieli J
Spróbujcie a będziecie tej marynaty używać już zawsze J
Składniki:
-1/2 kg schabu
-30 dag pieczarek
Marynata:
-dwie duże cebule
-mleko
-sól
-pieprz
Schab kroimy w plastry, rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej
strony. Cebulę kroimy w grubsze pół krążki.
Na każdy plaster mięsa rozkładamy cebulę, układamy w głębokim
naczyniu jeden na drugim. Zalewamy mięso mlekiem tak żeby przykryło ostatni plaster.
Naczynie odkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia odcedzamy mięso z mleka. Układamy wraz z
cebulą i pieczarkami w żaroodpornym półmisku.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Bardzo dobrze
tego rodzaju schab komponuje się z ćwikłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz