Kolejne danie proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Połączyłam
makaron ryżowy z naszymi polskimi warzywami. Smaki bardzo ze sobą współgrają.
Polecam to danie szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w
kuchni.
Składniki:
-jedna cukinia
-jedna duża cebula
-pół papryki czerwonej
-pół papryki żółtej
-30 dag pieczarek
-dwa ząbki czosnku
-łyżka przecieru pomidorowego
- łyżeczka oregano
- bazylia świeża
- pół łyżeczki rozmarynu
-sól
-pieprz
-szczypta ostrej papryki
-olej
-kilka kropel ciemnego sosu sojowego
Cebulę pokroić w pół krążki, małe pieczarki na pół a duże na
ćwiartki, papryki w paski, cukinie w pół krążki. Oprócz cukinii wszystkie warzywa
podsmażyć każde osobno na dobrze
rozgrzanej patelni.
Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni
w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy
wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron
ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą,
pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym .
Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy
ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz