Bardzo aromatyczne i dietetyczne piersi z kurczaka. Szybkie w przyrządzeniu i dzięki krótkiej obróbce termicznej bardzo soczyste. Jako dodatek wystarczy podać mix sałat z pomidorkami i białą rzodkwią oraz sosem ziołowym. Pokusiłam się jeszcze o ugotowanie kompotu z naszych
polskich jabłek i gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny.
Składniki:
-dwie piersi
-suszone oregano
-suszone chili
-suszone pomidory
-czosnek granulowany
-sól
-pieprz
-olej
Umyte piersi osuszmy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część
piersi przecinamy w kilku miejscach, żeby przyprawy weszły w głąb mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pierś
najpierw stroną wierzchnią do zrumienienia. Następnie wyciągamy piersi
posypujemy trochę przypraw na patelnie i kładziemy piersi stroną odwrotną.
Posypujemy piersi po wierzchu ziołami i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy
20 do 30 min. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy.
Podajemy z sezonową surówką. Ja zrobiłam mix sałat z
pomidorkami koktajlowymi i białą rzodkwią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz