Składniki:
-1/2 kg mięsa z indyka
-30 dag pieczarek
-1 duża cebula
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka ketchupu łagodnego
-100 ml śmietany 30%
-łyżeczka papryki słodkiej
-szczypta papryki ostrej
-łyżka czosnku niedźwiedziego
-sól
-pieprz
-olej
Mięso kroimy w kostkę podsmażamy,
następnie przykrywamy i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy lekko cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, przykrywamy i krótko podduszamy.
Dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą tak, aby nie przykryła w całości mięsa .
Dusimy do miękkości indyka.
Następnie dodajemy przecier, ketchup, przyprawy i chwilę zagotowujemy. Na
koniec wlewamy śmietanę.
Możemy śmietanę zastąpić mlekiem, ale wtedy trzeba dodać trochę
mąki dla zagęszczenia sosu, albo dodajmy gęstego jogurtu
naturalnego. Wybór należy do Was .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz