Składniki:
-4 ćwiartki kurczaka
-jedna duża cebula
-dwie marchewki
-jeden mały korzeń selera
-mleko lub śmietana
-pieprz
-sól
-kilka kropel soku z cytryny
-50 g masła
W głębokiej patelni na maśle podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę.
Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać.
Na warzywach ułożyć przekrojone na pół ćwiartki kurczaka. Posolić, popieprzyć ewentualnie posypać suszoną przyprawą z warzyw. Podlać delikatnie wodą tak, żeby tylko przykryć warzywa. Patelnie przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok.40 min)
Pod koniec duszenia możemy zabielić sos mlekiem z odrobiną mąki i skropić sokiem z cytryny .
Jeżeli używamy śmietany do zabielania to już nie używamy mąki.
Możemy również nie zabielać sosu.Wtedy warzywa w których się dusił kurczak miksujemy blenderem i mamy niskokaloryczny, zdrowy, gęsty sos.
Kurczak znakomicie smakuje zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak również będzie się znakomicie komponował z ulubioną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz