Składniki:
- dwie piersi z kaczki
- 100 g żurawiny
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na zimnej
patelni układamy skórką do spodu i rozgrzewamy patelnie. Smażymy ok. 10 min, aż
ze skórki wytopi się tłuszcz. Następnie
przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Znowu
przewracamy pierś skórką do dołu i przykrywamy patelnie pozostawiając mięso na
pół godziny, aby się dusiło.
W tym czasie suszoną
żurawinę wsypujemy do rondelka podlewamy wodą tak, aby była lekko przykryta i
dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
Po pół godzinie przekładamy piersi z patelni na ogrzany
półmisek i trzymamy chwilę pod przykryciem.
Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone w ósemki jabłka, dodajemy miód i chwile dusimy aby zmiękły. Skrapiamy cytryną.
Odłożone piersi kroimy w plasterki układamy na patelni
między podduszonymi jabłkami i dodajemy żurawinę. Wszystko razem dusimy jeszcze
10 min. Można dodać przyprawę curry i szczyptę cynamonu. To już zależy od gustu
każdego z nas.
Gotowe piersi podajemy np. z tradycyjnymi kopytkami np. kopytka z majerankiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz