Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 marca 2018

Surówka z czerwonej kapusty, pora i papryki




Składniki:

- 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
- por ( jasno zielona cześć ) 
- 1/3 czerwonej papryki 
- 2- 3 ogórki konserwowe
- łyżka oleju, np. słonecznikowy
- kilka kropel octu lub soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz 
 Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Por drobno kroimy i przelewamy na sitku wrzątkiem, odstawimy do odparowania. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Wszystkie warzywa razem łączymy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, skrapiamy octem lub sokiem z cytryny ( 1 łyżeczka ), dokładnie mieszamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. pół godziny do przegryzienia się smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz