Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 marca 2018

Kasza pęczak z pieczarkami

Składniki:     
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 20 dag pieczarek 
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz do smaku 
- olej do podsmażania 
Kaszę gotujemy na sypko czyli w tym przypadku na pół szklanki kaszy użyłam 1/5 szklanki wody.  Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ładnie napęcznieje.  W tym czasie podsmażamy na oleju drobno posiekane pieczarki i cebulę. Dodajemy do napęczniałej kaszy ( musi wchłonąć prawie całą wodę ), solimy, pieprzymy lub dodajemy dowolną mieszankę jarzynki, delikatnie mieszamy. Przykrywamy garnek i odstawiamy w ciepłe miejsce, a najlepiej okręcamy kocem i dajemy kaszy jeszcze pęcznieć i nabierać aromatu i smaku. Myślę, że pół godziny wystarczy, a idealnie będzie jak poleżakuje tak godzinę.  Taką kaszę można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa i surówek. Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz