środa, 15 marca 2017

Polędwiczki z parowaru

Składniki:
-jedna wieprzowa polędwiczka ( 1/2 kg )
-100 g kaszy jaglanej
-pół puszki krojonych pomidorów z sokiem
-cebula
-pól papryczki chili         
-przyprawa ziołowa do mięs
-majeranek ( 1 łyżka )
-granulowany czosnek ( 1 łyżeczka )
-olej ( 4 łyżki )
-sól, pieprz
Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry, obsypujemy  obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to  do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę, tak aby sięgała nie więcej jak do połowy pojemnika. Resztę uzupełniamy wodą, zamykamy pokrywkami. Do kolejnych dwóch wkładamy przygotowane do sosu pomidory: cebulę kroimy w kostkę, papryczkę bez gniazd nasiennych w paseczki. Podsmażamy cebulę na reszcie oleju,
dodajemy papryczkę i chwilę razem podsmażamy.   Następnie dodajemy do pomidorów, solimy, pieprzymy i wsypujemy granulowany czosnek. Uzupełniamy  dwa pozostałe pojemniki, zamykamy pokrywkami. Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru, pojemniki z kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np.z porów i marchwi
oraz z czerwonej kapusty
Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku.
Gotujemy na parze