Składniki:
-1 kg wołowiny gulaszowej
-1/3 małej główki kapusty
-8 ziemniaków
-4-5 cebul
-2 duże marchewki
-5 listków laurowych
-4 ziela angielskie
-kminek
-olej lub odrobina smalcu
-sól, pieprz
Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć warstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie, na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, połowę pokrojonej w plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika.
Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez godzinę. Po tym czasie odkrywamy garnek, pieprzymy i solimy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy posypaną potrawę dowolną zieleniną.
Przepis oryginalny znajdziecie tu ziemniaki po żydowsku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz