Naleśniki to danie uniwersalne. Można je przyrządzać na słodko i na wytrawnie. Jeżeli chodzi o farsz, możliwości są ogromne! Może to być farsz grzybowy, jajeczny, mięsny, szpinakowy lub owocowy czy serowy na słodko. Te wytrawne można zapiekać, podawać z sosami, np. czosnkowym, koperkowym czy pomidorowym. Te na słodko wystarczy podsmażyć na maśle czy polać ubitą śmietanką. Wszystkie te wersje smakują wyśmienicie!
Składniki na ciasto:
szklanka=250 ml
- 2 jaja
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mleka
-pół szklanki wody niegazowanej
-szczypta soli
-szczypta cukru
- 2 jaja
-szklanka mąki pszennej
-szklanka mleka
-pół szklanki wody niegazowanej
-szczypta soli
-szczypta cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-olej
-olej
Mieszamy mleko z wodą.
Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło dno. Naleśniki powinny być cienkie, elastyczne i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
Składniki na farsz:
-250 g tłustego/ półtłustego twarogu
-2 żółtka jaj
-2 łyżki cukru pudru ( ilość wg. uznania )
-olejek waniliowy lub rumowy ( ewentualnie otarta skórka z pomarańczy )
-rodzynki ( można pominąć )
-odrobina śmietanki 30% (niekoniecznie)
Dodatkowo:
-100 g masła
-cynamon
Twaróg przepuścić przez maszynkę.
Utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na gładką masę.
Ewentualnie dodać odrobinę śmietanki dla kremowej konsystencji.
Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić,wystudzić.
Dokładnie wymieszać z serem, dodać kroplę/dwie ulubionego olejku lub skórki pomarańczowej.
Każdy naleśnik smarować farszem z jednej strony, zwinąć w rulon.
Na patelni rozgrzać masło.
Każdy naleśnik smarować farszem z jednej strony, zwinąć w rulon.
Na patelni rozgrzać masło.
Naleśniki smażyć z obu stron.
Powinny być złociste i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz