wtorek, 14 lutego 2017

Naleśniki z serem

Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋


Składniki na ciasto: 

- 2 jaja
-200 g mąki
-250 ml mleka
-250 ml wody
-szczypta soli
-szczypta cukru
-olej
Ciasto wystarcza na 8 naleśników.
Mieszamy mleko z wodą.
Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.


Składniki na farsz:
-200 g półtłustego twarogu
-2 żółtka jaj
-2 łyżki cukru pudru ( ilość wg. uznania )
-olejek waniliowy lub rumowy ( ewentualnie otarta skórka z pomarańczy )
-rodzynki ( można pominąć )
-odrobina mleka

Dodatkowo:

-100 g masła
-cynamon
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i dokładnie rozcieramy na gładką masę, dodając niewielką ilość mleka, dla uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy surowe żółtka, cukier i dowolny zapach. Dokładnie mieszamy. Jeżeli wybierzemy opcje z rodzynkami, to wcześniej trzeba przelać je wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. 
Każdy naleśnik smarujemy farszem z jednej strony, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulon. 
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim zwinięte naleśniki z każdej strony. Powinny być złocistego koloru i lekko chrupiące. Gorące wykładamy na półmisek i posypujemy odrobiną cynamonu.


Naleśnikowe szaleństwo