Co prawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to są bardzo dobre jarzynowe flaczki 👌
Składniki:
-4 małe marchewki
-2 pietruszki
-pół selera
-por cześć zielona
-cebula
-ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik
-4 liście laurowe
-4 ziela anielskie
-łyżka sosu sojowego
-dwie łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
-łyżka majeranku
-łyżeczka gałki muszkatołowej
-łyżeczka curry
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-50 g masła
Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem i resztą przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Po odstawieniu z ognia dodajemy trochę ugotowanego makaronu lub pokrojony w paseczki naleśnik. Zupa jest smaczniejsza jeżeli postoi pół godziny przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz