sobota, 4 lutego 2017

Klasyczna pomidorowa

Składniki:
-1 ćwiartka z kurczaka

-1 marchewka
-1 pietruszka
- kawałek selera
-1 cebula
-1/2 pora
-2 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-1/2 l przecieru pomidorowego płynnego
 np.domowy przecier
 lub puszka pomidorów bez skórki
-1 łyżka keczupu łagodnego
 np.domowy keczup
-1,5 l wody
-pieprz i sól do smaku
Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa oczyszczamy, płuczemy i wkładamy wraz z mięsem do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Doprowadzamy do wrzenia 
i na wolnym ogniu gotujemy 
godzinę. Następnie wyciągamy 
z wywaru warzywa i mięso.          
Wlewamy przecier lub zmiksowane 
pomidory z puszki.
Doprawiamy keczupem, 
solą oraz pieprzem. 
Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można podać solo lub dodać ugotowany ryż albo makaron.