wtorek, 19 kwietnia 2016

Warzywne leczo z makaronem ryżowym

Kolejne danie proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Połączyłam makaron ryżowy z naszymi polskimi warzywami. Smaki bardzo ze sobą współgrają. Polecam to danie szczególnie dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Składniki:
-jedna cukinia
-jedna duża cebula
-pół papryki czerwonej
-pół papryki żółtej
-30 dag pieczarek
-dwa ząbki czosnku
-łyżka przecieru pomidorowego
- łyżeczka oregano
- bazylia świeża
- pół łyżeczki rozmarynu
-sól
-pieprz
-szczypta ostrej papryki
-olej
-kilka kropel ciemnego sosu sojowego
Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki, papryki w paski, cukinie w półkrążki. Oprócz cukinii wszystkie warzywa  podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni.
Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym .
Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii i gotowe!