piątek, 19 lutego 2016

Piersi z kaczki z jabłkami, żurawiną i kopytkami


Składniki:
- dwie piersi z kaczki
- dwa jabłka                                        
- 100 g żurawiny
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na zimnej patelni układamy skórką do spodu i rozgrzewamy patelnie. Smażymy ok. 10 min, aż ze skórki wytopi się tłuszcz. Następnie  przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Znowu przewracamy pierś skórką do dołu i przykrywamy patelnie pozostawiając mięso na pół godziny, aby się dusiło.
W tym czasie suszoną żurawinę wsypujemy do rondelka podlewamy wodą tak, aby była lekko przykryta i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
Po pół godzinie przekładamy piersi z patelni na ogrzany półmisek i trzymamy chwilę pod przykryciem.
Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone w ósemki jabłka, dodajemy miód i chwile dusimy aby zmiękły. Skrapiamy cytryną.
Odłożone piersi kroimy w plasterki układamy na patelni między podduszonymi jabłkami i dodajemy żurawinę. Wszystko razem dusimy jeszcze 10 min. Można dodać przyprawę curry i szczyptę cynamonu. To już zależy od gustu każdego z nas.
Gotowe piersi podajemy np. z tradycyjnymi kopytkami np. kopytka z majerankiem