Pieczone buraki, kapary i nuta świeżego chrzanu to pyszne połączenie smaków. Taka sałatka sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak również do wędlin czy pasztetów 😊
Składniki:
-2 duże upieczone buraki
- łyżka kaparów z zalewy
-2 suszone pomidorki w oleju
-garść posiekanego szczypiorku
-pół strąka czerwonej papryki
-łyżka świeżo startego chrzanu
-sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
-łyżka oleju z suszonych pomidorków
-szczypta soli i pieprzu
Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pomidorki i paprykę posiekać w cienkie paski, dodać odsączone kapary, szczypiorek, chrzan, sok, cukier, sól i pieprz oraz olej.
Wymieszać wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie i odstawić na godzinę do lodówki.
Podawać jako dodatek do obiadu czy wędlin lub pasztetów.
👍😊
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja smaków. Dzięki za podzielenie się przepisem. :)
OdpowiedzUsuń