Taka pasta to doskonałe smarowidło na kanapki, ale nie tylko! Może również stanowić przyprawę do zup czy sosów. Znakomicie będzie smakować z wyrazistymi dodatkami, np. kiszonymi ogórkami, marynowaną papryką czy serem feta.
Składniki:
-1 czerwona papryka
-plaster (ok. 1 cm grubości ) bulwy selera
-2 średniej wielkości marchewki
-1 korzeń pietruszki
-cebula szalotka
-cukinia
-4 ząbki czosnku
-4 pomidorki suszone w oleju
-sól, pieprz
Warzywa korzeniowe i szalotkę obrać. Cukinię i paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek pozostawić w łupinach.
Jeżeli marchewka i pietruszka są grube, przekroić wzdłuż na pół.
Z cukinią i szalotką postąpić tak samo.
Czosnek lekko zgnieść nożem.
Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem lub oliwą.
Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika z funkcją termoobiegu.
Piec do zrumienienia ok. 20 minut.
Kontrolować w czasie pieczenia czosnek, aby się nie przypalił, wyciągnąć go wcześniej, zbyt przypieczony będzie gorzki!
Upieczone warzywa pozostawić do wystygnięcia. Paprykę włożyć do miski i zakryć szczelnie folią spożywczą, będzie łatwiej pozbawić ja skórki.
Warzywa wraz z pomidorkami i obranym czosnkiem zmiksować blenderem, dolewać olej z pomidorków, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty.
Przyprawić solą i pieprzem.
Jeżeli pasta wydaje się zbyt słodka w smaku, można dodać kilka kropel cytryny.
Jest to doskonałe smarowidło na kanapki, a nawet przyprawa do zup czy sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz