Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 lutego 2024

Pasta z pieczonych warzyw

Taka pasta to doskonałe smarowidło na kanapki, ale nie tylko! Może również stanowić przyprawę do zup czy sosów. Znakomicie będzie smakować z wyrazistymi dodatkami, np. kiszonymi ogórkami, marynowaną papryką czy serem feta.  


 

Składniki:

-1 czerwona papryka

-plaster (ok.  1 cm grubości )  bulwy selera 

-2 średniej wielkości marchewki

-1 korzeń pietruszki

-cebula szalotka 

-cukinia

-4 ząbki czosnku 

-4 pomidorki suszone w oleju

-sól, pieprz

Warzywa korzeniowe  i szalotkę obrać. Cukinię i paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek pozostawić w łupinach.

Jeżeli marchewka i pietruszka są grube, przekroić wzdłuż na pół.

Z cukinią i szalotką postąpić tak samo.

Czosnek lekko zgnieść nożem.

Ułożyć warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem lub oliwą.

Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika z funkcją termoobiegu.

Piec do zrumienienia ok. 20 minut.

Kontrolować  w czasie pieczenia czosnek, aby się nie przypalił, wyciągnąć go wcześniej, zbyt przypieczony będzie gorzki! 


 

Upieczone warzywa pozostawić do wystygnięcia. Paprykę włożyć do miski i zakryć szczelnie folią spożywczą, będzie łatwiej pozbawić ja skórki. 

Warzywa wraz z pomidorkami i obranym czosnkiem zmiksować blenderem, dolewać olej z pomidorków, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. 

Przyprawić solą i pieprzem.

Jeżeli pasta wydaje się zbyt słodka w smaku, można dodać kilka kropel cytryny. 

Jest to doskonałe smarowidło na kanapki, a nawet przyprawa do zup czy sosów.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz