Składniki:
-4 plastry schabu
-szklanka tłustego mleka
-słoiczek musztardy 180 g (u mnie łagodna )
-100 ml octu winnego
-łyżka miodu
-4 ząbki czosnku
-gałązka tymianku
-pieprz
-sól
-ostra papryka
-mąka do panierowania
-olej do smażenia
Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i odstawić.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć do zrumienienia pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązki tymianku. Wyciągnąć z patelni i obsmażyć na tym samym tłuszczu, oprószony mąką schab, z obu stron na rumiano.
Zalać mlekiem wymieszanym z musztardą i miodem, dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu. Wlać ocet winny ( u mnie ciemny ) dusić jeszcze bez przykrycia do zredukowania sosu.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z marchewki
👍😉
OdpowiedzUsuń