Kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka warstwowa, idealna na każdą okazję. Ilość każdego składnika zależy od tego na jak szerokiej salaterce i na ile osób chcecie ją przygotować.
Składniki na 4 porcje:
-puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 120 g )
- jedna czerwona marynowana papryka
-jeden duży ogórek kiszony
-3 jajka ugotowane na twardo
-garść posiekanego szczypiorku
-50 g sera żółtego ( u mnie gouda )
-gesty majonez
-pieprz
Na salaterce układać kolejno warstwy:
-odsączony z zalewy i rozdrobniony tuńczyk
-pokrojona w drobna kostkę papryka
-pokrojony w kostkę ogórek
-odrobina majonezu wyciśnięta za pomocą szprycy
-pokrojone w kostkę jajka, oprószyć pieprzem
-szczypiorek
-ułożony małymi kleksami ściśle majonez
-starty na drobnej tarce ser
-udekorować wg. uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz