Możecie zachwycić swoich gości podając taki krem w połowie pustej skorupki jajka, jako przystawka przed głównym daniem.
Składniki:
-6 jajek ugotowanych na twardo
-60 g białej słodkiej cebuli
-60 g kwaśnej gęstej śmietany
-słoiczek kawioru czarnego
-sól, pieprz
Jedno jajko pozostawić do dekoracji.
Resztę obranych jajek podzielić na pół, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Białka i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Składniki połączyć delikatnie ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Z odłożonego do dekoracji jajka posiekać w grubszą kostkę osobno żółtko i białko. Białko ułożyć na środku talerza, postawić na nim okrągłą foremkę, wysmarowaną wewnątrz olejem, napełnić kremem jajecznym i po wierzchu posypać kawiorem. Delikatnie ściągnąć formę. Dookoła posypać kostki żółtka i posiekany szczypiorek.
Można też napełnić kremem połówki zachowanych skorupek z jaj.
Podać na uformowanym gniazdku np. z mieszanki sałat, posypanym żółtkami i białkiem.
Bardzo prosto ale smacznie. Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPysznie. Bardzo lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję z odwiedziny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKawior i jajka to ciekawe połączenie. Myślę, że to świetny sposób na to, aby zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, pozdrawiam :)
UsuńInteresujący pomysł, plus ra cebula :)))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog. Na ten blog będę wracał.
OdpowiedzUsuńDziękuj bardzo i zapraszam :)
UsuńBardzo lubię jajka praktycznie w każdej postaci. Nie miałem okazji próbować pasty z kawiorem. Myślę, że jest to bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim pyszny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń