Szukaj na tym blogu

niedziela, 10 kwietnia 2022

Krem jajeczny z kawiorem

To prosta, ale jakże elegancka przekąska! Niby zwykły krem z jajek, a całej dostojności daje mu dodatek kawioru. Ja użyłam czarnego kawioru z ikry gromadnika i ikry śledzia. Wy możecie użyć swojego ulubionego.
Możecie zachwycić swoich gości podając taki krem w połowie pustej skorupki jajka, jako przystawka przed głównym daniem.



Składniki:
-6 jajek ugotowanych na twardo
-60 g białej słodkiej cebuli
-60 g kwaśnej gęstej śmietany
-słoiczek kawioru czarnego
-sól, pieprz

Jedno jajko pozostawić do dekoracji.
Resztę obranych jajek podzielić na pół, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Białka  i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Składniki połączyć delikatnie ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
Z odłożonego do dekoracji jajka posiekać w grubszą kostkę osobno żółtko i białko. Białko ułożyć na środku talerza, postawić na nim okrągłą foremkę, wysmarowaną wewnątrz olejem, napełnić kremem jajecznym i po wierzchu posypać kawiorem. Delikatnie ściągnąć formę.  Dookoła posypać kostki żółtka i posiekany szczypiorek.
Można też napełnić kremem połówki zachowanych skorupek z jaj. 
Podać na uformowanym gniazdku np. z mieszanki sałat, posypanym żółtkami i białkiem.



11 komentarzy:

  1. Bardzo prosto ale smacznie. Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Bardzo lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję z odwiedziny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawior i jajka to ciekawe połączenie. Myślę, że to świetny sposób na to, aby zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący pomysł, plus ra cebula :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten blog. Na ten blog będę wracał.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię jajka praktycznie w każdej postaci. Nie miałem okazji próbować pasty z kawiorem. Myślę, że jest to bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przede wszystkim pyszny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń