Szukaj na tym blogu

wtorek, 21 stycznia 2020

Pasta z twarogu, szynki i chrzanu

Cudowne połączenie smaków: kwaskowość twarogu, delikatność szynki i charakterny chrzan 😍
Wszystko to razem daje świetny efekt  😋 Taka pasta znakomicie nadaje się  na kolacje czy śniadanie. Dobrym dodatkiem do kanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomnijcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki 😊


 Składniki:
-chudy twaróg 100 g
-szynka gotowana z indyka 150 g
-jogurt naturalny lub śmietana  1 łyżka 
-chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka 
-szczypta cukru
-sól, pieprz do smaku
Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy blenderem. Szynkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sera i dokładnie rozcieramy na gładka pastę, dodajemy jogurt lub śmietanę, chrzan, szczyptę cukru, solimy i pieprzymy wg. uznania, dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy. Dodatek chrzanu jest tu indywidualną sprawą. Ja wolę, aby w paście była lekko wyczuwalna nuta chrzanu, wy możecie  dodać więcej, jeżeli lubicie wyraźne pasty. Trzeba pamiętać, że chrzan chrzanowi nie równy, więc przed dodaniem zalecam sprawdzić stopień ostrości.

3 komentarze: