Szukaj na tym blogu

wtorek, 21 stycznia 2020

Klopsy z piekarnika w pomidorowym sosie

Dlaczego z piekarnika, a nie tradycyjnie gotowane? Tym sposobem cały tłuszcz zostaje na dnie rondla i są mniej kaloryczne. Posiadam szeroki żeliwny garnek w którym pod przykryciem duszę takie klopsy, a sos robię  osobno. Pozostają soczyste i mięciutkie, może nawet są lepsze od tych tradycyjnych 😊



Składniki na 4 porcje:
-wołowa karkówka 500 g
-mięso z udżca indyka 500 g
-czerstwa bułka kajzerka 
-majeranek 1/2 op.
-jajka 2 szt.
-czosnek 2 ząbki
-sól, pieprz 
Mięso mielimy, łączymy, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie trochę zimnej wody mineralnej (ok.100 ml) klopsy będą dzięki temu pulchniejsze i bardziej soczyste.
Rękoma formujemy zgrabne klopsiki, mnie wyszło 9 szt., układamy na szerokim żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką goracej wody i wstawiamy do nagrzanego do 200°C. Kiedy poczujemy zapach duszonych klopsów zmniejszamy temp. do 180°C i od tego momentu dusimy 40 minut. 
Na sos potrzebujemy:
-cebula 1 szt.
-marchewka 100 g
-korzeń pietruszki 50 g
-przecier pomidorowy ( u mnie własny ) 500 g
-olej rzepakowy 1 łyżka
-ząbek czosnku
-oregano 1 łyzeczka 
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy lekko cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażamy mieszając, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.  
Uduszone warzywa dodajemy do przecieru pomidorowego i miksujemy na gładki sos, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, oregano, solimy i pieprzymy do smaku i zagotowujemy. Jeżeli nie posiadamy własnego przecieru pomidorowego, który w moim przypadku był dosyć płynny, możemy użyć pomidorów z puszki. 
Na talerz wylewamy trochę sosu, kładziemy klopsa i podajemy z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku był to makaron gryczany i ugotowany kalafior z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz