Składniki:
-filet z indyka 140 g
-kasza gryczana biała 100 g
-papryka czerwona 120 g
-papryka żółta 120 g
-marchewka 100 g
-cebula 200 g
-czosnek 18 g
-cukinia 200 g
-olej rzepakowy 10 g
-przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki
-2 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-1płaska łyżeczka kminku mielonego
-sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku
Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy.
Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki.
Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym ogniu.
W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji i czasu podanych na opakowaniu.
W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso. Nie mieszać mięsa, aż do momentu lekkiego zrumienienia, wtedy możemy delikatnie przewrócić na drugą stronę. Chodzi o to, aby nie puściło wody podczas smażenia i nie było zbyt suche. Kiedy już się lekko zrumieni przekładamy do rondla w którym gotuje się marchewka. Następnie podsmażamy na tej samej patelni, bez dodawania nowego oleju, kolejno: cebulę z czosnkiem- przełożyć do rondla, papryki-przełożyć do rondla, wszystko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Po czym dorzucić cukinię, dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut. Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.
Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.
Taki gulasz nie wymaga już dodatków w postaci surówek, ale można do niego podać ogórka kiszonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz