Składniki na 4-6 porcji:
-buraki 800 g
-opakownie mrożonej zupy kalafiorowej z koperkiem 450 g
-zielony groszek mrożony 100 g
-zielony groszek mrożony 100 g
-4 liscie laurowe
-2 ziela angielskie
-4 ząbki czosnku
-1łyżka majeranku
-1łyżeczka mielonego kminku
-1łyżeczka mielonego kminku
-1-2 łyżki soku z cytryny lub ocet jabłkowy
-sól, pieprz do smaku
-oliwa z oliwek
-świeże listki kolendry lub natki pietruszki
Opcjonalnie dodatek do zupy:
-1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny. Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii. Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz