Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 listopada 2019

Szynka na świąteczny stół

Nie ma nic lepszego jak przyrządzona domowym sposobem wędlina na światecznym stole. Zaletą takiej szynki jest to, że możemy do gotowania użyć ulubionych przypraw, jest prosta w przyrządzeniu i przede wszystkim nie zawiera niepotrzebnych składników chemicznych oraz dużej ilości soli. Warto więc zakupić dobry kawałek szynki wieprzowej i poświecić jej odrobinę czasu 🙂









Składniki:
-ok.2 kg szynki wieprzowej (zwarta kulka)
-5 liści laurowych 
-kilka kulek ziela angielskiego
-kilka ziaren czarnego pieprzu
-5 zabków czosnku
-po jednej małej marchewce i pietruszce
-zielona część pora
-jedna cebula
-sól (ilość wg. uznania)
Do dużego garnka wkładamy szynkę, zalewamy zimną wodą tak, aby została całkiem zakryta. Nastepnie wyciagamy szynkę, wodę solimy wg. uznania, u mnie to były 3 łyżki na 2 kg mięsa,  dodajemy wszystkie oczyszczone warzywa i zioła, wkładamy ponownie szynkę i powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu ( wywar ma pyrkać!) 10 minut. Ściągamy garnek z ognia i pod przykryciem odstawiamy na całą noc do wystygniecia. Następnego dnia znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, po czym odstawiamy na całą noc. Wyciągamy szynkę z wywaru i odstawiamy, aby obciekła. Szynkę kroimy dobrze ostrym nożem i układamy na półmisku. 
Jeżeli posiadamy dużo wiekszy kawałek mięsa, proces gotowania powtarzajmy trzy razy.

Święta z dbałością



http://ambition.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz