Składniki:
-ok.2 kg szynki wieprzowej (zwarta kulka)
-5 liści laurowych
-kilka kulek ziela angielskiego
-kilka ziaren czarnego pieprzu
-5 zabków czosnku
-po jednej małej marchewce i pietruszce
-zielona część pora
-jedna cebula
-sól (ilość wg. uznania)
Do dużego garnka wkładamy szynkę, zalewamy zimną wodą tak, aby została całkiem zakryta. Nastepnie wyciagamy szynkę, wodę solimy wg. uznania, u mnie to były 3 łyżki na 2 kg mięsa, dodajemy wszystkie oczyszczone warzywa i zioła, wkładamy ponownie szynkę i powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu ( wywar ma pyrkać!) 10 minut. Ściągamy garnek z ognia i pod przykryciem odstawiamy na całą noc do wystygniecia. Następnego dnia znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut, po czym odstawiamy na całą noc. Wyciągamy szynkę z wywaru i odstawiamy, aby obciekła. Szynkę kroimy dobrze ostrym nożem i układamy na półmisku.
Jeżeli posiadamy dużo wiekszy kawałek mięsa, proces gotowania powtarzajmy trzy razy.
http://ambition.pl/
http://ambition.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz