Składniki:
-50 dag mąki
-20 dag miodu
-20 dag cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 dag masła
-1 jajko
-2 łyżki gorzkiego kakao
-przyprawa do pierników
lukier:
-1 szklanka cukru pudru
-2-3 łyżki soku z cytryny
Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia.
http://ambition.pl/
http://ambition.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz