Szukaj na tym blogu

środa, 24 lipca 2019

Mizeria z ogórków na zimę

Bardzo prosta mizeria z ogórków 🙂 W zimie otwierając taki słoik możemy, po odsączeniu zalewy, dodać do takiej mizerii odrobinę majonezu i mamy smakowity dodatek do obiadu czy kanapek 🥗



Składniki:
-4 kg ogórków
-4 duże cebule
Zalewa:
-2 l przegotowanej zimnej wody
-500 ml octu
-500 g cukru
-4 łyżeczki soli
-przyprawy:  ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach
-olej rzepakowy

Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę.
Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości 3/4  mizerią i zalewą, na wierzch wlać 1 łyżkę oleju, zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji każdy słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc, po czym odstawić do spiżarni. 
Róbmy przetwory! 5. Warzywa dyniowate 2019

6 komentarzy:

  1. świetny przepis! zapraszamy do dołączenia Pani bloga: https://rondel.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mizerii na zimę jeszcze nie robiłam, dziękuję za smakowity przepis i dodanie go do mojej akcji kulinarnej. Serdecznie pozdrawiam. A

    OdpowiedzUsuń