Składniki:
-4 kg ogórków
-4 duże cebule
-4 duże cebule
Zalewa:
-2 l przegotowanej zimnej wody
-500 ml octu
-500 g cukru
-4 łyżeczki soli
-przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach
-olej rzepakowy
Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę.
Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości 3/4 mizerią i zalewą, na wierzch wlać 1 łyżkę oleju, zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji każdy słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc, po czym odstawić do spiżarni.
-przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czarny pieprz w ziarnach
-olej rzepakowy
Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę.
Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości 3/4 mizerią i zalewą, na wierzch wlać 1 łyżkę oleju, zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji każdy słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc, po czym odstawić do spiżarni.
świetny przepis! zapraszamy do dołączenia Pani bloga: https://rondel.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMizerii na zimę jeszcze nie robiłam, dziękuję za smakowity przepis i dodanie go do mojej akcji kulinarnej. Serdecznie pozdrawiam. A
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że będzie smakowała :) Pozdrawiam.
UsuńNa zimę jak znalazł ;-D
OdpowiedzUsuńW zimie smakuje najlepiej :)
Usuń