Szukaj na tym blogu

środa, 24 lipca 2019

Fasolka zamknieta w słoiku

Co zrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiad! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub podać grillowaną pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam   🙂





Proporcje na słoik 1/2 l
-garść ugotowanej  fasolki szparagowej żółtej ( ok. 15 dag )
-dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki )
-jedna średnia cebula (ok. 10 dag )
-jedna nieduża marchew
-łyżeczka cukru 
-łyżeczka octu
-pół łyżeczki soli
-dwie łyżki oleju
-szczypta chili lub jedna mała ostra papryczka 
- kilka ziaren pieprzu 
- trzy ziela angielskie
- dwa liście laurowe
-dwa ząbki czosnku
-garść zielonej pietruszki

Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut. Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować  bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą bez ziaren, podsmażoną wraz z cebulą. 
Zagotować. Zdjąć z ognia. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym 🙂
Zamknąć słoik nakretką i pasteryzować 20 minut. 

Róbmy przetwory! 5.

1 komentarz: