Proporcje na słoik 1/2 l
-garść ugotowanej fasolki szparagowej żółtej ( ok. 15 dag )
-dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki )
-jedna średnia cebula (ok. 10 dag )
-jedna nieduża marchew
-łyżeczka cukru
-łyżeczka octu
-pół łyżeczki soli
-dwie łyżki oleju
-szczypta chili lub jedna mała ostra papryczka
- kilka ziaren pieprzu
- trzy ziela angielskie
- dwa liście laurowe
-dwa ząbki czosnku
-garść zielonej pietruszki
Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut. Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą bez ziaren, podsmażoną wraz z cebulą.
Zagotować. Zdjąć z ognia. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym 🙂
Zamknąć słoik nakretką i pasteryzować 20 minut.
Pyszna ;-D
OdpowiedzUsuń