Składniki:
-1/2 kg schabu
-500 g cebuli
-1 łyżka kminku
-1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
-5 liści laurowych
-2 łyżki jarzynki bez soli
-2 łyżki musztardy delikatesowej
-1 szklanka gorącej wody
-olej do smażenia
Obraną cebulę kroimy dowolnie, mogą to być piórka lub kostka. W szerokim rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe.
Mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko, obsmażamy krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy od razu do rondla z cebulą. Do patelni na której smażyliśmy mięso, wlewamy gorącą, przegotowaną wodę. Chwilę zagotowujemy, aby wydobyć z patelni smak smażonego mięsa, po czym podlewamy nią cebulę z mięsem w rondlu. Posypujemy mięso jarzynką. Dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. 50 minut, aż do miękkości mięsa.
Miękkie mięso wyciągamy z sosu na talerz, przykrywamy, aby nie wystygło. Do sosu dodajemy musztardę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym miksujemy blenderem kielichowym na gładki krem. Wylewamy sos ponownie do rondla, układamy na nim mięso i podgrzewamy przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz