piątek, 24 maja 2019

Ogórki nadziewane jajami z rzodkiewką

Świetna przystawka, idealne śniadanie czy też kolacja. Kolejne danie ze starego zeszytu zostaje przywrócone w nowej odsłonie  😊 Zamiast śmietany czy jogurtu składniki można wymieszać z dobrym olejem lub oliwą i skropić sokiem z cytryny lub użyć dobrego sosu winegret. Polecam   🙂


Składniki:
-2 duże długie ogórki
-2 jaja ugotowane na twardo
-2 pęczki rzodkiewek
-2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
-1 łyżka siekanego koperku
-1 łyżka siekanego szczypiorku
-sól, pieprz do smaku

Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i kolejno na kawałki o dł. 5-6 cm. Ostrożnie wydrążyć miąższ. Można go później  wykorzystać np. do chłodnika z ogórków. Obrane jaja posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kilka zostawić w całości. Dodać koperek, szczypiorek, śmietanę lub jogurt, wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku.Wydrążone ogórki napełnić farszem, przybrać talarkami rzodkiewki. Ułożyć na liściach sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz