Składniki:
-100 g marchwi
-50 g bulwy selera
-1 duża cebula
-pół czerwonej papryki
-3 ząbki czosnku lub łodyga młodego zielonego
-3 pomidory malinowe
-2 łyżki kuskus
- 2 łyżki oleju
-sól, pieprz
-4 kromki tostowego chleba lub czerstwa bułka
Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać resztę warzyw i chwile razem podsmażać do lekkiego zrumienienia. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować na krem. Przelać do garnka i jeżeli krem jest zbyt gęsty uzupełnić do pożądanej gęstości przegotowaną wodą. Jednak pamiętać, aby nie rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę. Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.
Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony w kostkę chleb tostowy.
Zupę rozlać w talerze, posypać grzankami i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz